PIC owsiHivatásos búvárrá válásod első lépcsőfoka a merülésvezetői fokozat. Divemaster minősítés birtokában különböző tudású és gyakorlottságú búvárokat kalauzolhatsz merüléseik során. A te feladatod lesz gondoskodni a biztonságukról, de rajtad múlik az is, hogy milyen élményeket szereznek majd merüléseik során.

Egy jó merülésvezető nem csak a búvárbázis hajtómotorja, de megbecsült partnere a búvároktatóknak is, mert tudásával hatékonyan segíti az oktatók és a búváriskolák munkáját. Merülésvezető minősítés birtokában önállóan képezhetsz és minősíthetsz szabadtüdős búvárt.

A merülésvezető összes feladatát nehéz lenne itt felsorolni, de ha szívesen foglalkozol emberekkel, képes vagy adott helyzetekben gyorsan és felelősen dönteni, szereted a napfényt és a változatos merüléseket akkor ezt a tanfolyamot neked találták ki. Keress egy oktatót és tartozz te is a UEF hivatásos csapatába.

A tanfolyam elkezdéséhez mentőbúvár (Rescue Diver) vagy vezetőbúvár (Master Scuba Diver) és három speciális tanfolyami végzettség, plusz 100 igazolt merülés szükséges.

A nyíltvízi búvároktató tanfolyam minősítés az oktatói ranglétra első fokozata. A UEF oktatói testület megbecsült tagjaként ilyen minősítés birtokában junior gyermek búvártól akár vezetőbúvárig képezheted a leendő búvárokat.

Mesteroktató fokozat birtokosaként merülésvezető (Divemaster) képzésére is jogosult leszel. Mesteroktatóvá csak úgy válhatsz, ha nyíltvízi búvár oktatói fokozattal és három specialitásból is oktatói minősítéssel rendelkezel. További feltétel még előzetesen legalább 50 búvár kiképzése és minősítése.

A búvároktatók képzése megtisztelő feladat, de óriási felelősséggel és munkával jár, hiszen ők tanítják szerte a világon a búvárkodás iránt érdeklődőket. Az oktató kiképző tanfolyamra csak nagy tapasztalatú mester oktatók jelentkezhetnek. A képzés keretein belül a jelölt nem csak tudásáról ad számot, de több oktatói tanfolyamon is aktívan részt kell vennie, így tanulva meg az oktatóképzés fortélyait. A jelentkezéstől számítva akár évek is eltelhetnek mire egy mester oktató megszerezheti az Instructor Trainer kitüntető fokozatot.

Az Instructor Certifier oktatói fokozat a UEF búvároktatási rendszerben elérhető legmagasabb minősítés. Az oktató minősítők vizsgáztatják a UEF gerincét alkotó búvároktatókat. Ezt a minősítést a UEF irányába teljes elkötelezettséget tanúsító, nagy tapasztalatú Instructor Trainereknek ítéli oda  - javaslatok alapján - a UEF vezetősége.