UEF Greenline

PIC kornyezetvedelemNagy hangsúlyt fektetünk a környezetvédelemre

Aki szereti a tengert – és egy búvár esetében ez nem kérdés –, az törekszik arra, hogy minél tovább élvezhesse gyönyörű látványát. A messziről türkizkék, közelről átlátszó víz hullámai, a tőlünk fél méterre elsuhanó színpompás halrajok, a csodálatos koralltelepek felejthetetlen élményt nyújtanak, de sajnos ennek ellenére több búváriskola nem fektet különösebb figyelmet a megóvására. Természetesen nem arról van szó, hogy szennyeznék vagy más módon károsítanák a természetes vizeket, de tenni sem próbálnak ez ellen. Mi viszont kötelességünknek érezzük, hogy ne csak a természet csodálatos látványának élvezetére szólítsuk fel az embereket, hanem arra is, hogy tegyenek érte, hogy ebben a csodás látványban ne csak ők maguk, hanem unokáik is gyönyörködhessenek.

A UEF ellenzi a szigonyos víz alatti vadászatot, ezért erre a fajta búvárkodásra nem tanítja, nem biztatja búvárait és nem is ad ki ilyen búvár minősítéseket.

Az alapítás óta eltelt években több tótisztítással egybekötött szemétgyűjtő búvárnapot szerveztünk, melyen a búvárok nemcsak azért szeretnek részt venni mert nekik is szerepük lehet a természet megóvásában, hanem azért is, mert ez nagyszerű közös élményt jelent számukra.

A búvárok jelentős része kedveli az éjszakai merüléseket, de ehhez óhatatlanul szükséges vízalatti lámpák használata, melyek elemekkel vagy akkumulátorokkal működnek. Ebből a tényből kiindulva “Elemfaló” néven egy évig tartó sikeres használt elem gyűjtő akciót és felvilágosító kampányt szerveztünk.

Selmeczi Dániel oktatónk, elismert búvárfotográfus és környezetvédő, Sásdi Zsolt vízalatti operatőrrel együtt készített egy természetfilmet, melyben felhívják a figyelmet a cápák oktalan pusztítására, és az ehhez kapcsolódó erkölcstelen üzletre. Nézd meg a film bemutatóját.

Szeretnél Te is segíteni? Most megteheted!

A UEF a GreenLine nevű programjának keretein belül, időről időre különböző természetvédelemmel kapcsolatos erőfeszítéseket támogat. Sokan embertelen körülmények között, hihetetlen veszélyt vállalnak mikor törékeny csónakjaikkal próbálják meg eltéríteni a több száz tonnás japán bálnavadász hajókat, így korlátozva a bálnák kutatásnak álcázott pusztítását. Sokan filmek készítésével dokumentálják és próbálják meg a nagyközönséghez is eljuttatni a sokszor eltitkolt, döbbenetes, emberi ésszel felfoghatatlan eseményeket.

balna-card1Selmeczi Dániel és Sásdi Zsolt, a Cápák a keresőmben című díjnyertes filmjük után egy újabb, figyelemfelkeltő, természetvédelemmel kapcsolatos film készítésébe kezdtek. Az új film főszereplői, a cápákhoz hasonlóan veszélyeztetett bálnák. A film elkészítésének költségeit támogathatod a UEF GreenLine programján keresztül, ha bármelyik UEF búvár igazolványodat kicseréled a képen látható bálnás igazolványra. A képen szereplő bálnát Selmeczi Dani UEF oktató fényképezte az Azori szigeteknél. Az igazolvány hátoldalán fel van tüntetve a minősítési fokozat, tehát teljes értékű igazolványként bizonyítja, hogy tulajdonosa milyen végzettségű búvár. Az igazolvány limitált kiadású, összesen ötszáz sorszámozott példány készült belőle. A kártyacsere díja mindössze 3500.-ft. Most Te is segíthetsz.

Tovább a kategóriában: « UEF búvárminősítések